Вести

Децата од Ангел Шајче на кеј засадија цвеќиња со порака да се чува животната средина

Децата од Ангел Шајче на кеј засадија цвеќиња со порака да се чува животната средина

Најмалите граѓани на Куманово по повод денот на пролетта , денот на екологијата и денот на водите испратија порака до сите граѓани да се грижат и да ја чуваат животната средина.

Под мото ,,Реката убава и мила кога би била чиста поубава би била” на градскиот кеј децата од објектите ,,Бубамара” од градинката Ангел Шајче од Куманово со поддршка на ,,Детелинка”, ,,Развигорче” и ,,Кокиче” засадија цвеќе и организираа Еко базар.

Настанот како што истакна воспитувачката Биљана Чунгурски се организира по повод денот на пролетта, денот на екологијата и денот на водите, а пораката на децата е јасна и чиста, за здрава животна околина, вели Чунгурски.

-Чистата природа е добра за сите. Целта на воспитниот тим е децата да се поттикнат на општествена одговорност да се навикнат да бидат општествено одговорни кон својата средина- изјави Чунгурски.

На настанот присуствуваше и дополнителната заменичка министерка за труд и социјална политика Јованка Тренчевска која се приклучи на активноста во Куманово.

– Еднаков пристап, инклузивност и поголем опфат на децата во предучилишно образование е целта кон која се стреми МТСП, порача Тренчевска.

Во изјавата за медиумите таа потсети дека во Куманово во објектот „Детелинка“ се вложени околу 3,5 милиони денари за реконструкција и набавка на дидактички материјал, со што е овозможено 62 деца да се вклучат во предучилишно образование. Во село Младо Нагоричене, вложени се 2,4 милиони денари со опфат на 25 деца.

За МТСП, проширувањето на капацитетите е приоритет, кажа Тренчевска и потсети дека во „Синоличка“, е проширен капацитетот за дополнителни 32 деца. Тренчевска рече дека покрај инвестициите во инфраструктурата, посветени се и на менувањето на програмите за предучилишно образование и во вложување во социјално-емоционалниот развој на децата, имајќи предвид дека влијанието на предучилишното образование е значајно за понатамошното образование и за резултатите кои ги покажуваат децата во идното образование. Таа посочи дека и во идниот период ќе работата на зголемен опфат на децата и според неа таргетот е 70 проценти, опфат на деца од предучилишна возраст во градинките.

-Наша идна цел е во сите општини да овозможиме инклузивност во градинките и отворање на сензорни соби и инклузивни игралишта во сите 81 општина во државата. Во текот на 2024-та ќе отвориме 14 нови градинки кои се во тек на изградба. Дополнително, уште шест нови градинки ќе има во 202 година и тоа преку средства од проектот на Светска Банка во МТСП и преку буџетот на Владата и преку буџетот на МТСП. Сите овие 20 градинки ќе бидат отворени во 2024-та и 2025 година. За да овозможиме еднаков пристап на сите ќе се отворат градинки и во рурални средини, рече Тренчевска.

Таа најави дека ќе се јакне и поддршката на приватните градинки за да се прошири пристапот на предучилишно образование и да се олесни поголемо учество на жените на пазарот на труд. За денешната акција на кумановската градинка, Тренчевска кажа дека ги учи децата како да ја чуваат и сакаат природата и водата, да се грижат за нив.

– Учат и како да бидат идни лидери, кои ќе донесуваат одлуки и ќе се грижат за секој од нас, рече Тренчевска.

Сузана Андоновиќ

Radio Bum

March 21st, 2024

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *