Вести

Пилот проект на Чистота и зеленило за селектирање на отпад, граѓаните кои ќе го селектираат отпадот ќе се наградат парично

Пилот проект на Чистота и зеленило за селектирање на отпад, граѓаните кои ќе го селектираат отпадот ќе се наградат парично

Во две населби во Куманово, Гоце Делчев и Зелен рид јавното претпријатие Чистота и зеленило со невладината организација ,, Селектирај отпад,, ќе го спроведат пилот проектот за селектирање на отпад .
Граѓаните кои се заинтересирани да учествуваат во проектот, најпрвин ќе треба да се пријават преку апликацијата ,,селектирај отпад,, по што од комуналното претпријатие Чистота ќе добијат кеси за смет, а ќе има и симболични парични награди од 2000 до 500 денари , информираше Даниел Стојчевски , директор на Чистота и зеленило.

– Пред три години започнавме со селектирање на отпад каде беа поставени специјализирани садови за селектирање на отпад, а идејата беше селектираниот отпад да се носи на депонија каде има набавено дополнителна опрема за секундарна селекција од која ќе се оствареше и дополнителен бенефит, но за жал опремата беше уништена од страна на лицата кои собираат пластика, вели Стојчевски кој кажа дека и пред три години граѓаните имале интерес да селектираат отпад.

Проектот ќе трае два месеци, а целта според Стојчевски е граѓаните да се мотивираат да селектираат отпад, за да имаме почиста животна средина. Ќе се селектира пластика и лименки и хартија, а отпадот ќе го собираат екипи на Чистота. По завршувањето на пилот проектот селектирањето на отпадот ќе биде достапен за сите граѓани на општина Куманово.

Сузана Андоновиќ

Radio Bum

November 7th, 2022

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *