Вести

Три спортски игралишта, патеки за трчање и анфитеатар ќе се изгради на спомен Костурница

Три спортски игралишта, патеки за трчање и анфитеатар ќе се изгради на спомен Костурница

Партерното уредување на локацијата Спомен Костурница во Куманово ќе започне следната недела, најави денеска градоначалникот Максим Димитриевски.

Проектот е дел од заедничка апликација за прекугранична соработка на општините Куманово и Гњилане, а во рамки на обновување и зачувување на културното наследство на територијата на градовите.

– Со овој проект е предвидено партерно уредување на локацијата Спомен Костурница, изградба на три спортски терени, дополнително изградба на амфитеатар на постоечкото игралиште и доколку имаме секако заштеди во делот на тендерската постапка на средствата ќе пристапиме на реконструкција и на веќе постоечкото игралиште. Во рамки на реализација на овој проект ќе се вклучи и ЈП „Чистота и зеленило“ кое што има обврска да ги дислоцира т.е да ги пресади веќе постоечките садници на оваа локалција каде што ќе се реализира градбата и дополнително општината со сопствени средства и со поддршка на ЈП „Чистота и зеленило“ ќе засади дополнителен број на нови насади со цел да се зголеми зелениот капацитет во градот, изјави градоначалникот Димитриевски.

Како што вели Димитриевски, Спомен Костурница е место каде што со години не е инвестирано, а со ова ќе се зголемат не само спортските капацитети, туку и ќе биде место за релаксација на граѓаните.


Димитриевски го потенцираше и историското значење на локацијата, каде се наоѓаат остатоците на предците кои учествувале во борбите во Втората светска војна.

– Верувам дека во иднина и државата ќе изнајде дополнителни средства да го реконструира и споменикот на Спомен Костурница кој што е споменик од прва категорија и е под заштита на државата, а ние да пристапиме дополнително на партерно уредување. Оваа локација треба веќе следната година да добие нов модерен лик со изградени нови спортски терени и дополнителни трим патеки за трчање, рекреирање на младите луѓе и дополнително да се намонтира урбана опрема, клупи, справи за вежбање и рекреација, изјави Димитриевски.

Radio Bum

October 8th, 2020

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *