Вести

Осуденици од странски држави префрлени од Идризово во затворот Кшање бараат подобри услови за престој

Осуденици од странски држави префрлени од Идризово во затворот Кшање бараат подобри услови за престој

Трисетина осуденици, странски државјани кои пред неколку дена се префрлени од затворот Идризово во затворот Куманово од вчера попладне штрајкуваат со глад, потврдија денеска надлежните од казнено поправната установа Куманово.
Осудениците од повеќе држави, Албанија, Косово, Србија, Пакистан, Судан, Венецуела, Чешка, Германија денеска се сретнале до директорот на установата од кого побарале подобри услови за престој.

-Остваривме средба на која тие побараа поголемо шеталиште, слободно движење, непосреден контакт со други осуденици. Ние не можеме да одговориме на овие барања, бидејќи го почитуваме куќниот ред на установата кој е утврден со Закон-изјави директорот на затвор Куманово, Марјан Спасовски.
За штрајкот на осудениците додава Спасовски, информирани се сите надлежни институцииво државата и амбасади на државите од кои потекнуваат осудениците.

-Не се знае дали затворениците ќе го прекинат или ќе продолжат со штрајкот. Дел од нив примија храна-додава Спасовски.
Затворот Куманово, сместен во село Кшање беше изграден пред шест години, зафаќа површина од околу 5000 метри квадратни, има капацитет за 250 затвореници, располага со солидни услови за престој.

admin

February 11th, 2020

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *