Вести

Прваче од Основно училиште Крсте Мисирков позитивно на Ковид 19, цело одделение со наставничката ставени во изолација

Прваче од Основно училиште Крсте Мисирков позитивно на Ковид 19, цело одделение со наставничката ставени во изолација

Ученик од прво одделение од Основното училиште Крсте Мисирков од Куманово е позитивно на Ковид 19 . Детето симтомите ги добило од родител, а ги пројавило за време на продолжениот викенд, немало директни контакти со другите ученици , вели Александар Јовановиќ, директор на Основно училиште Крсте Мисирков.

,,Родителот пријави дека ученикот е позитивен на коронавирус, бил тестиран откако еден од родителите најпрвин пројавил симтоми се тестирал и бил позитивен, по што и целото семејство се тестирало и ученикот имал позитивен тест на Ковид 19. Преку одделенскиот раководител сум информирам дека ученикот имал благи симптоми со покачена телесна температура. Епидемиолозите од Центарот за јавно здравје , одлучија целото одделение да биде ставено во изолација заедно со наставничката поради превентивни мерки, децата се добри, а со наставата ќе продолжат онлајн – вели директорот Јовановиќ.

Сите мерки за превенција и заштита се почитуваат во училиштето, вели директорот Јовановиќ. Учениците носат маски и одржуваат дистанца , а инспекциските служби вршат редовна контрола и немаат никакви забелешки .

,,Ќе апелирам до родителите , учениците и наставниците сите да се однесуваме одговорно и да ги почитуваме мерките за заштита од коронавирус- вели Јовановиќ.

Во Основното училиште Крсте Мисирков во Куманово редовна настава со физичко присуство учат учениците од прво до трето одделение.

Radio Bum

October 15th, 2020

No Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *