Вести

Го одбележуваме светскиот ден на радиото

Радиото е интимен медиум. Тоа му се обраќа на секој слушател како на поединец. Слушателите радиото можат да го понесат со себе. Програмата можат да ја слушаат кога се легнати во кревет,кога подготвуваат јадење во кујна,на своите работни места,во возилото во кое се ...

Radio Bum

February 13th, 2016

No Comments

Кондуктер во Македонски Железници наплаќал билети, а парите ги ставал во џеб

За 210 евра, 46 годишен С.Б. од Куманово, вработен како кондуктер во македонски железници , заработи кривична пријава за несовесно работење во службата . Тој според информациите од полицијата на 23.12.2015 година во воз кој се движел на релација Гевгелија – Табановце, на ...

Radio Bum

February 12th, 2016

No Comments

Преку Твининг проект 13 млади добија сертификати за дефицитарни кадри

Со Твининг проект во Куманово, подржан од Европската унија, 13 млади лица поминаа на обука за дефицитарни кадри. Според изјавата на Аксел Биргер постојан твининг советник целта е да се изнајде начин и методологија да се развијат чекори кои ќе допринесат подобрување на ...

Radio Bum

February 12th, 2016

No Comments

Во Куманово според АВРМ официјалната бројка на евидентирани невработени лица е 19 000

Во Куманово официјалната бројка на невработени лица е 19 000 , а не како што тврди СДСМ 30 000 вели раководителот на агенцијата за вработување Милорад Тренчевски . Според неговата изјава 10 700 лица се активни баратели на работа , а 9 000 пасивни . Директорот на АВРМ Влатко ...

Radio Bum

February 9th, 2016

No Comments

СДСМ ја прашува владата каде се вработувањата во Куманово кога има над 30 000 невработени лица

Од општинската организација на СДСМ ја прашаа владата каде се 600 вработувања дневно, кога во Куманово има над 30 000 невработени од кои над 10 000 невработени млади луѓе. Сашо Тодоровски портпарол на СДСМ Куманово праша дали Куманово не е во Македонија? Тодоровски вели дека

Radio Bum

February 8th, 2016

No Comments

Стечајните работници од Куманово ќе штрајкуваат со глад пред владата

Ситуацијата со стечајците во Куманово е многу лоша, реагира Љиљана Георгиевска претседател на здружението на стечајните работници во Куманово. За 4 години починале 1260 стечајни работници, немаат пари за да преживеат, нема ни за леб, а струјата им е исклучена вели ...

Radio Bum

February 8th, 2016

No Comments

Во бегалскиот камп Табановце, дваица локални жители фатени како крадат од помошта наменета за бегалците

Две лица извршиле тешка кражба на граничниот премин Табановце, во бегалскиот камп. Според извори на Бум,  се работи за дваица жители на Табановце кои биле ангажирани да им помагаат на бегалците и да им делат помош. Но наместо да делат, поголемиот дел од  помошта си ја ...

Radio Bum

February 7th, 2016

No Comments

Неосновани се кривичните пријави за вработените во Општина Куманово, реагира градоначалникот

Ништо не е работено спротивно на законот, ги имаме сите потребни документи и докази тоа и да го докажеме пред институциите на системот, доколку има потреба, вели Зоран Дамјановски , градоначалник на општина Куманово .   Реакцијата на градоначалникот доаѓа по поднесената

Radio Bum

February 4th, 2016

No Comments

Непознат шверцер останал без 20 килограми тутун, сакал да го прошверцува во Србија

На железничката станица во Табановце при контрола на меѓународен воз што се обраќал на релацијата Солун-Белград, биле пронајдени 10 најлон кеси и 12 картонски кутии во кои имало 20 килограми сецкан тутун. Тутунот бил скриен под неколку седишта во купеа од возот, а ...

Radio Bum

February 1st, 2016

No Comments

Царинарници на Tабановце одзедоа 10 000 евра

Македонски државјанин со германски автомобил се обидел од Македонија да изнесе 12 500 евра за кои немал документ на потекло . Парите биле во паричник и сокриени покрај седиштето , а дел од нив биле сокриени и во јаканата на возачот. Соогласно законските прописи вратени му се

Radio Bum

February 1st, 2016

No Comments